Nu exista data precisa de cand s-a descoperit pestera Scarisoara, insa cea mai veche mentiune asupra pesterii este facuta in anul 1847. Pestera Scarisoara face parte din sistemul carstic Ghetar-Ocoale-Dobresti. Se afla la o altitudine de 1165, fiind formata din calcare de varsta Jurasic superior.

Datorita incalzirii vremii, gheata se topeste, dar este suplimentata cu un nou strat la suprafata in timpul iernii. Cea mai veche gheata de la baza are varsta de 4000 de ani. Cercetatorii speologi din Cluj, pot afla date incredibile: cum a fost vremea in fiecare an din ultimii 4000 de ani sau cand si cat aur exploatau dacii in Apuseni.


Legenda spune ca in pestera de la Scarisoara traia un balaur pe care localnicii il numeau Solomat. Acesta fura fetele frumoase in noaptea Anului Nou, sau in noaptea dinaintea Targului de Fete la Gaina ascunzandu-le intr-un palat de gheata pe pe care nimeni nu avusese ocazia sa-l vada.

Intrarea in pestera Scarisoara
se realizeaza printr-un aven impresionant ce are un diametru de 60 de metri. Rezervatia Mica se afla in partea dreapta a intrarii, la care se poate ajunge coborand o panta de 15 metri in rimaia dintre stanca si gheata. In partea stanga se afla Rezervatia Mare, spre care trebuie coborat 20 de metri.

Din Bucuresti se parcurg aproximativ 400 km pana la pestera Scarisoara, pe o ruta incantatoare: Bucuresti, Targoviste, Pitesti, Ramnicu Valcea, Sibiu si Alba Iulia, iar de aici spre pestera Scarisoara. Din orasul Timisoara se parcurg 220 de km, din Constanta se parcurg 620 de km, iar din Iasi 410 km.

In apropierea Pesterii Scarisoara puteti vizita nenumarate obiective turistice cum ar fi: Pestera Poarta lui Ionele, Cheile Ordancusii, Izbucul Cotetul Dobrestilor, Muzeul Ghetar, Ghetarul Varop

Taxa intrare Pestera Scarisoara: 10 lei/adult si 6 lei/copil

Program de vizitare Pestera Scarisoara: Luni-sambata intre orele 9:00-18:00, duminici intre orele 10:00-17:00

Inclusiv in cele mai calduroase veri temperatura in pestera este de 0 grade Celsius, asa ca imbracamintea corespunzatoare este strict necesara.