Advanced search

Pestera Scarisoara

Pestera
Pestera Scarisoara
Pestera Scarisoara apartine de comuna Garda de Jos din judetul Alba. Aceasta mai poarta…

Cetatea medievala Alba Iulia

Cetate
Cetatea medievala Alba Iulia
Cetatea medievala Alba Iulia era amplasata pe platoul numit „Cetate”. Aici se afla…

Biserica din Densus

Biserica
Biserica din Densus
Biserica din Densus sau Biserica Sfantul Nicolae, este un lacas de cult situat in…

Cetatea Colt

Cetate
Cetatea Colt
Cetatea Colt este situata in localitatea Rau de Mori, din judetul Hunedoara.A fost…

Scoala de soferi Street Kings - Rm. Valcea iti pune la dispozitie toate conditiile necesare pentru a promova examenul de conducere si de a obtine cu succes permisul de conducere, devenit in ultimii ani un lucru indispensabil in viata mondena.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Casa memoriala Lucian Blaga
Aici s-au nascut toti cei 9 copii ai preotului Izidor Blaga si al sotiei sale Ana, Lucian fiind cel mai mic dintre acestia. In primavara 1909 Ana Blaga, ramasa vaduva, vinde intreaga gospodarie si se muta la Sebes, in casa fiicei mai mari, Letitia, casatorita cu învatatorul Ioan Pavel, din Lancram.

Cumparata de statul roman in anul 1995 si integrata in patrimoniul cultural national, casa a fost restaurata intre anii 1997-1998 prin grija Muzeului Satului Bucuresti, redandu-i-se forma si arhitectura initiala.

Lucian Blaga (1895-1961) s-a nascut in satul Lancram, judetul Alba, din centrul Transilvaniei; a studiat la Sibiu si la Brasov si si-a facut studiile teologice la Viena. Dupa o perioada de aproape sapte ani in diplomatie, la Berna si Lisabona, a devenit profesor la Universitatea din Cluj-Napoca, unde s-a creat special pentru el catedra de „Filozofia culturii”, domeniul principal al activitatii sale de intelectual. Patru trilogii configureaza gandirea sa filozofica: Trilogia cunoasterii, Trilogia culturii, Trilogia valorilor si Trilogia cosmologica. In sistemul sau metafizic, accentul cade atat pe problema ontologica si cosmologica, cat si pe cautarea gnoseologica. In anii '50, cand Lucian Blaga a fost nominalizat pentru premiul Nobel, autoritatile romane ale timpului nu i-au permis sa raspunda anuntului facut de Academia Regala din Suedia. Insa daca autoritatile timpului i-au anulat dreptul la Premiul Nobel, nimeni nu va putea influenta destinul operei pe care Blaga a lasat-o urmasilor sai.

Colectiile si alte obiecte aflate în patrimoniul casei s-au construit exclusiv din donatii ale unor membri ai familiei Blaga, ale unor personalitati literare, institutii, Fundatia Culturala „Lucian Blaga” Sebes sau ale satenilor, cele mai semnificative fiind: piese de mobilier vechi, tablouri (potrete Blaga, ulei pe pânza), fotografii, carti cu autograf, editii princeps, manuscrise originale (corespondenta de familie, poezii), productie editoriala curenta, piese de mobilier taranesc si obiecte de etnografie locala.

In august 2000 întreg patrimoniul a fost preluat de catre Consiliul Local Sebes si trecut în administrarea Centrului Cultural „Lucian Blaga”.